FDM tehnologija


Razvoj FDM tehnologije

Tehnologijo FDM (Fused Deposition Modeling) je že več kot 20 let nazaj razvil ustanovitelj podjetja Stratasys - Scott Crump. Od takrat naprej Stratasys nadaljuje z revolucijo v 3D tiskanju in razvija različne sisteme, ki ustrezajo velikim proizvajalcem, oblikovalcem, inženirjem, izobraževalnim ustanovam in ostalim panogam.


Kako deluje FDM?

FDM tehnologija deluje po principu ciljnega nalaganja materiala v plasteh. 3D tiskalniki, ki delujejo s to tehnologijo, segrevajo termoplastičen material v delno tekoče stanje in ga nalagajo glede na pot določeno z računalnikom.

Plastični material se z zvitka odvija v brizgalno glavo, kjer se stopi do poltekočega stanja. Glava je pritrjena na mehanizem in se pomika v X in Y smeri. Stopljen material skozi majhno šobo v tankih plasteh nalaga na pladenj, ki se pomika v Z smeri. Plastika se v trenutku, ko je izbrizgana, strdi in se sprime s prejšnjo plastjo.

FDM uporablja dva materiala za izdelavo 3D kosov. Uporablja modelni material, ki gradi končen kos, in podporni material, ki deluje kot začasna struktura, ki pomaga pri držanju kosa in ga po končanem postopku odstranimo (odlomimo ali raztopimo, če je topljiv). Takoj po odstranitvi podpornega materiala je kos pripravljen za uporabo.


Prednosti FDM tehnologije

FDM je čist, enostaven in "office-friendly" proces 3D tiskanja. Termoplastični deli lahko prenesejo izpostavljenost vročini, kemikalijam, vlažnim ali suhim okoljem in mehaničnim naporom. Topen podporni material omogoča, da izdelamo kompleksne oblike kosov z vdolbinami, zarezi in luknjami, ki jih je težko izdelati s tradicionalnimi proizvodnimi metodami.


 


3D tiskalniki s FDM tehnologijo:

SLIKE