Študija primera: Robotsko prijemalo

V podjetju Hella Saturnus so 3D tisk uporabili pri izdelavi neserijskega robotskega prijemala.

Napisal Robi Rep, 14.11.2017 v Študija primera

Uporaba 3D tiskalnikov se za izjemno učinkovito izkaže tudi takrat, ko je potrebno izdelati specifičen nadomestni del, za katerega ne obstaja serijska proizvodnja.

V primeru robotskega prijemala za leče avtomobilskih svetil smo s 3D tiskom nadomestili časovno in stroškovno intenzivno klasično izdelavo, hkrati pa omogočil optimizacijo teže in funkcionalnosti končnega izdelka, kar je izjemnega pomena za hitrost delovanja robota, na katerem je prijemalo pritrjeno, ter zmanjševanje obremenitev njegovega motorja.

Za izdelavo prijemala smo uporabili tehnologijo FDM, ki omogoča čist in enostaven način dodajanja modelnega in podpornega materiala ter izdelavo kompleksnih oblik z vdolbinami, zarezami in luknjami.

Z aplikacijo satovja v notranjosti prijemala smo dosegli zmanjšanje končne teže, z večjim številom zunanjih kontur pa smo ohranili njegovo zadostno trdnost. Tehnologija 3D tiska nam je omogočila tudi, da smo v notranjost prijemala dodali neprepustne vode za stisnjen zrak, s tem pa odpravili potrebo po montaži takšnih vodov na zunanjost prijemala.

Podrobnosti:

  • Optimizirana notranjost s satovjem in dodanimi vodi za zrak
  • Možnost dodajanja vstavkov kot so matice, ojačitve, senzorji in RFID čipi med tiskom.
  • Material: ASA Podporni material: Quick support (topljiv podporni material)
  • Čas izdelave: 9 h
  • Strošek materiala: 120 €
  • Velikost izdelka: 307 x 125 x 80 mm

Vas zanima več o možnostih izdelave izdelkov s 3D tiskom v Audaxu? Stopite v stik z nami.

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.