Študija primera: Vstopnik za zrak na akrobatskem letalu

3D tiskalniki so več kot le sredstvo za izdelavo prototipov. Del za uporabo v akrobatskem letalu, ki smo ga v Audaxu izdelali s tehnologijo FDM, je odličen primer.

Napisal Robi Rep, 17.01.2018 v Študija primera

3D tiskalniki so nepogrešljivo orodje v sodobnih proizvodnih procesih. S tem, ko iz digitalne oblike ustvarjajo dejanske predmete, izboljšujejo zasnovo izdelkov, optimizirajo izdelavo in celo ustvarjajo pogoje za nove poslovne modele. Nemalo primerov pa kaže, da so 3D tiskalniki lahko več kot le orodje za izdelavo prototipov. Eden o takih je primer končnega izdelka za uporabo v akrobatskem letalu, ki smo ga v Audaxu izdelali s tehnologijo FDM.

Izjemni pogoji, v katerih delujejo akrobatska letala, terjajo visoko vzdržljivost njegovih sestavnih delov. To dejstvo nas je vodilo, da smo skupaj z naročnikom za modelni material izbrali ULTEM 9085. Ta inženirska plastika se ponaša z izjemno trdnostjo in temperaturno odpornostjo, ki seže vse tja do 153°C, poleg tega pa je ta material certificiran za uporabo v letalstvu (FAR 25.853).

Zaradi željene velikosti izdelka smo izdelek tiskali v tiskalniku Fortus 450mc, ki omogoča maksimalno velikost tiska 406 x 355 x 406 mm, smo natisnili končni izdelek velikosti 305 x 334 x 350 mm.

Podrobnosti:

  • Tehnologija tiska: FDM
  • Modelni material: ULTEM 9085 (1866,57 cm3)
  • Podporni material: ULTEM support (864,66 cm3) (lomljiv podporni material)
  • Čas izdelave: 31:12
  • Debelina plasti: 0,254 mm
  • Način izdelave: polna notranjost, več zunanjih kontur
  • Velikost izdelka (XYZ): 305 x 334 x 350 mm

Vas zanima več o možnostih izdelave izdelkov s 3D tiskom v Audaxu? Stopite v stik z nami.

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.