5 načinov uporabe 3D tiska v arhitekturi

3D tisk arhitektom v različnih fazah projekta pomaga, da s podrobnimi maketami naročnikom podrobno predstavijo svoje zamisli, hkrati pa omogoča njihovo hitrejše in cenovno ugodnejše prilagajanje.

Napisal Robi Rep, 18.08.2020 v Članek

Arhitekturni modeli služijo komunikaciji z naročnikom in boljši kot ti modeli so, lažje je predstaviti trenutno stanje projekta ter končno stanje, ki ga arhitekti načrtujejo. Najpogosteje modeli v arhitekturi še vedno nastopajo v obliki 3D vizualizacij, ki v mnogo pogledih presegajo 2D risbe.

V tem prispevku pa si bomo ogledali 5 primerov, v katerih 3D natisnjeni modeli presegajo 3D vizualizacijo. 

Arhitekturna maketa, izdelana v 24 urah s 3D tiskalnikom PolyJet. 

Pridobivanje arhitekturnih projektov

Arhitekturne projekte je mogoče pridobivati na različne načine, najpomembnejši element uspeha pri temu pa je jasno sporočanje idej. 3D model je v tem procesu nepogrešljivo orodje, saj si večina naročnikov le stežka predstavlja končno stanje iz 2D risb. V kombinaciji s kakovostno fotorealistično vizualizacijo lahko 3D model morebitnemu naročniku poda izjemno dobro informacijo o tem, kako naj bi izgledalo končno stanje.

Ima pa pomankljivosti.

Fotorealizem namreč koncept s svojo kakovostjo prikaza pretopi v končni načrt in s tem na nek način omejuje morebitno razpravo z naročnikom ter izboljšave prvotne ideje. 3D tisk v tem pogledu prednjači, saj ponudi izvrstno prostorsko predstavitev, hkrati pa ne ovira domiselnosti, ki sproža nadgradnjo izhodiščne zasnove. 

Ideja v urbanem kontekstu

Objekt nikoli ne stoji sam zase, ampak je del širšega konteksta. Četudi stoji na praznem polju, to polje predstavlja kontekst zgradbe. Dobra arhitekturna zasnova to upošteva in se odzove na okolico ali kontekst. V fazi oblikovanja mest je zato potrebno preučiti vplive novih objektov na okolico. 

Arhitekti preverjajo oblikovno zasnovo objekta v kontekstu okolice

S 3D tiskalnikom lahko arhitekti izdelajo okolico in neomejeno število različnih konceptov novega objekta, ki jih po principu sestavljanke vstavljajo na predvideno mesto v natisnjeni okolici. Celotno maketo lahko na ta način izjemno hitro prilagodijo glede na spremembe v projektu. 

Velikost makete, ki jo lahko natisnemo, je praktično neomejena. Nekateri 3D tiskalniki že sami po sebi ponujajo velik volumen 3D tiska (npr. model Fortus), modele pa lahko tudi razdelimo, jih natisnemo v več kosih ter na koncu sestavimo.

Ideja v kontekstu objekta

Vsaka faza projekta mora biti v skladu z načrtom, stroški in zakonskimi omejitvami, hkrati pa imeti smisel iz vidika dogovorjene oblikovne zasnove in funkcionalnosti. Medtem, ko lahko funkcionalnost na 2D risbi prikažemo z barvami, pa natisnjeni 3D modeli ponujajo več možnosti prikaza (barve, teksture, geometrija). Rečemo lahko, da je mogoče funkcionalnost ugotoviti iz zunanjega izgleda fasade. 

Podrobnosti ideje

Funkcija 3D modela se spreminja s fazo projekta. Ko se dokončno določijo temelji, je čas za podrobnosti. Arhitekturni biroji, ki uporabljajo 3D tiskanje, pogosto izdelajo 3D modele izvirnih elementov notranje opreme v merilu 1:1, ki omogočajo naročniku da se odločijo ali je to tisto, kar so si želeli. Izvirnih oblikovnih kosov namreč največkrat v realnosti ni mogoče predstaviti drugače.

Preverjanje oblikovne zasnove unikatne luči

Tehnologija 3D tiska danes omogoča neverjetno reprodukcijo materialov, barv in tekstur, kar za arhitekte pomeni praktično neomejene možnosti predstavitve idej. Stratasys na primer omogoča večkomponentni 3D tisk (serija J55) in celo 3D tisk v barvni lestvici Pantone (serija J8).

Končna predstavitev 

3D natisnjeni modeli niso zgolj orodje v času zasnove projekta, ampak so izjemno koristni tudi za predstavitev dela arhitekta ali arhitekturnega biroja. Novi naročniki bodo na spoznavnem sestanku z veseljem preučili oblikovne zamisli, če jih boste imeli na voljo v oprijemljivi obliki. 

3D tiskalniki vse to omogočajo brez posebnega truda. Stopite v stik z našimi strokovnjaki za več informacij glede možnosti 3D tiska vaših arhitekturnih modelov.

Želite več podobnih vsebin?

Prejemajte jih neposredno na svoj elektronski naslov! Zaupajte nam svoj elektronski naslov in se pridružite nekaj tisoč inženirjem in drugim bralcem naših e-novic.

S klikom na gumb "Prijavi" se strinjate, da vas dodamo na listo prejemnikov naših e-novic. Od slednjih se lahko kadarkoli enostavno odjavite.