Študija primera

Ko potrebujete dodaten CNC stroj, se odločite za 3D tiskalnik

Vsako proizvodno podjetje ima omejene zmogljivosti in z rastjo poslovanja vedno nastane tudi potreba po nakupu novih strojev. A obstoječe vire lahko tudi enostavno razbremenite.


Robi Rep, 26.10.2021

branja

Ko se v oddelku za strojne obdelave naročil pričnejo pojavljati zastoji, je to na eni strani odlična novica, saj podjetje očitno posluje odlično, na drugi strani pa pomeni, da je čas za nakup novih strojev. Pa je smiselno obstoječemu CNC stroju enostano dodati še en CNC stroj in zaposliti dodatnega operaterja? 

Izkaže se, da velikokrat obstaja boljša rešitev

Pripomočki, ki (raz)bremenijo proizvodnjo

Oglejmo si primer ameriškega podjetja East/West Industries, ki proizvaja sedeže in druge pripomočke za vojaška letala. Tako, kot v mnogih drugih proizvodnih podjetjih, se tudi v različnih procesih podjetja East/West uporablja množica proizvodnih pripomočkov. Med njimi so tudi prijemala in držala, ki se uporabljajo pri strojni obdelavi kompleksnih kosov nepravilnih oblik.

East/West je z rastjo svojega poslovanja ugotovil, da prav množica teh proizvodnih pripomočkov kritično povečuje zasedenost obdelovalnih strojev in njihovih operaterjev, ki bi sicer lahko proizvajali dobičkonosne končne izdelke. Proizvodnja pripomoćkov na klasične načine na drugi strani stroškovno in časovno ni bila učinkovita. 

Podjetje se je izziva lotilo s tehnologijo 3D tiska. 

Do 50% ugodnejši proizvodni pripomočki 

Namesto da bi proizvodne pripomočke izdelali iz kovine na strojih, ki so že zasedeni z redno proizvodnjo, so se pri East/West odločili, da jih natisnejo. V svoj strojni park so dodali FDM 3D tiskalnik Stratasys Fortus 450mc, ki jim je omogočil da prijemala izdelajo hitreje, z manjšimi stroški in brez potrebe po dodatni delovni sili. Z uporabo materiala Nylon 12CF so dosegli tudi vse zahtevane mehanske lastnosti.

Rezultati vpeljave 3D tiska za East/West so do 50% nižji stroški proizvodnje, do dva dni krajši rok izdelave pripomočkov in do dva tedna krajši rok dobave končnega izdelka. 

Preberite še

Študija primera
Champion Motorsports s pomočjo 3D tiska napada dirkaške zmage

3D tiskanje je inženirjem ekipe Champion Motorsports omogočilo uspešen spopad z izzivi, ki jih postavlja ena od najbolj zahtevnih gorskih preizkušenj, Pikes Peak International Hill Climb.

Novice
Origin One s tehnologijo P3 omogoča proizvodnjo na višji ravni

Vstopite v novo ero 3D tiskanja končnih izdelkov z industrijsko natančnostjo, podrobnostjo in zanesljivostjo. Spoznajte 3D tiskalnik Origin One, ki se zanaša na tehnologijo P3.

Študija primera
GKN Driveline s 3D tiskom tudi do 50% ugodnejših proizvodnih orodij

V proizvodnji homokinetičnih in tripodnih zglobov ter polgredi GKN Driveline Slovenija z domiselno uporabo 3D tiskalnikov rešujejo majhne izzive in ustvarjajo občutne prihranke pri izdelavi orodij za proizvodnjo.